Natura unica a Soarelui

In timp ce cititi acest articol, Soarele fie este sus pe cer, fie stiti ca va rasari nu peste mult timp. Are oare vreo importanta? Da, pentru ca, fara radiatia solara, miliardele de vietati, inclusiv oamenii nu ar exista. Nu ar exista nici varietatea formelor de viata, care includ milioane de specii, de la bacteriile unicelulare pana la balenele uriase.
un card de pasari intr-un apus de soare

Este adevarat ca doar o jumatate din miliardime din energia generata de Soare ajunge la planeta noastra. Totusi, chiar si acele cateva "firimituri" de la "masa" Soarelui sunt suficiente pentru a hrani si pentru a sustine viata pe Pamant. Mai mult decat atat, daca acest "suvoi" subtire de radiatii solare ar fi valorificat in mod eficient, el ar putea satisface foarte bine nevoia de energie a societatii noastre moderne, si tot nu s-ar epuiza.

In majoritatea lucrarilor de astronomie, Soarele este prezentat ca o stea normala, "un corp ceresc cat se poate de obisnuit". Dar este Soarele din toate punctele de vedere "un corp ceresc...obisnuit"? Guillermo Gonzalez, un astronom de la Universitatea Washington din Seattle, a afirmat ca Soarele este unic. Ar trebui ca aceasta idee sa aiba vreun efect asupra cautarii formelor de viata pe alte planete? Gonzalez raspunde: "Exista mult mai putine stele ce pot sustine viata inteligenta decat cred oamenii". El adauga:"Daca astronomii nu-si restrang sfera cercetarilor la stelele cu caracteristici unice ca Soarele, ei isi pierd o mare parte din timp".

Care sunt cateva caracteristici ale Soarelui care contribuie la sustinerea vietii? Pe masura ce le examinam, sa nu uitam ca multe dintre afirmatiile referitoare le fizica universului sunt de natura teoretica.

Caracteristici uluitoare

  • O stea induviduala: Astronomii estimeaza ca 85% dintre stelele din vecinatatea Soarelui formeaza grupuri de doua sau mai multe stele care orbiteaza una in jurul celeilalte. Aceste stele sunt legate intre ele prin fortele lor gravitationale. Soarele este insa o stea individuala. "Prin urmare, ideea ca Soarele este o stea individuala pare a fi cat se poate de neobisnuita", scrie astronomul Kenneth Phillips, in cartea sa Guide to the Sun (Ghid spre Soare). Datorita acestui statut al Soarelui, Pamantul are o orbita mai stabila, care, la randul ei, are un rol important in existenta vietii pe glob, afirma Gonzalez.


  • O stea masiva: Potrivit opiniei lui Gonzalez, alta particularitate a Soarelui consta in faptul ca "este una dintre stelele cele mai masive care se afla in vecinatatea sa, aceasta reprezentand 10 la suta", precizeaza revista New Scientist. Phillips remarca: "Soarele contine 99,87 la suta din masa sistemului solar, iar prin forta sa gravitationala tine sub control toate corpurile ceresti din sistemul nostru solar". Datorita acestei caracteristici, Pamantul se afla la o distanta suficient de mare fata de Soare, si anume de 150 de milioane de kilometri, si totusi nu se indeparteaza de el. Insa, la randul ei, aceasta distanta relativ mare contribuie la ocrotirea formelor de viata de pe Pamant, care altfel ar fi parjolitede Soare.


  • Elemente grele: Gonzalez afirma ca Soarele contine 50 la suta mai multe elementa grele - carbon, azot, oxigen, magneziu, siliciu si fier - decat alte stele de acelasi tip si de aceeasi varsta. In aceasta privinta, Soarele se remarca printre ceilalti sori. "Cantitatea de elemente grele din Soare este foarte scazuta", afirma Phillips, "dar in alte stele...este si mai scazuta". De fapt, stelele in care abundenta de elemente grele este asemanatoare celei din Soare apartin unei anumite categorii de stele numite populatia de tip I. Ce legatura are aceasta cu existenta vietii pe Pamant? Elementele grele au un rol esential in sustinrea vietii. Dar ele sunt rare, alcatuind mai putin de 1 la suta din Univers. Pamantul insa contine aproape toate elementele mai grele. De ce? Deoarece, potrivit opiniei astronomilor, Pamantul orbiteaza in jurul unei stele atat de neobisnuite, Soarele.


  • O orbita mai putin eliptica: Faptul ca Soarele face parte din populatia de tip I mai prezinta un avantaj. "Stelele din populatia de tip I parcurg, in general, orbite aproape circulare in jurul nucleului galactic", se afirma in cartea Guide to the Sun.Orbita Soarelui este mai putin eliptica decat cea a altor stele de acelasi tip si de aceeasi varsta. Dar de ce ar avea aceasta vreo legatura cu existenta vietii pe Pamant? Pentru ca forma circulara a orbitei Soarelui impiedica astrul sa evadeza spre centrul galaxiei, unde se afla multe supernove (stele care explodeaza).


  • Variatia de stralucire: Iata inca o caracteritica interesanta a stelei sistemului nostru solar. In comparetie cu alte stele asemanatoare, variatia de stralucire a Sorelui este cu mult mai mica. Cu alte cuvinte, luminozitatea sa este constanta. Aceasta emisie relativ contanta de lumina este indispensabila vietii de pe Pamant. "Insasi prezenta noastra pe planeta este o dovada ca luminozitatea Soarelui constitue unul dintre cei mai stabili factori de mediu", afirma Karl Hufbauer, specialist in istoria stiintei.


  • Inclinatia orbitei: Orbita Soarelui este doar usor inclinata fata de planul galactic al Caii Lactee. Aceasta inseamna ca unghiul dintre planul orbitei Soarelui si planul galaxiei noastre este foarte mic. In ce masura contribuie aceasta la bunastarea vietii de pe Pamant? Cu mult in afara granitelor sistemului nostru solar, suntem inconjurati de un imens "rezervor" sferic de comete, numit norul lui Oort. Sa presupunem ca inclinatia orbitei Soarelui fata de planul galactic este foarte mare. In acest caz, Soarele ar traversa aproape perpendicular planul galaxiei noastre, provocand perturbatii in norul lui Oort. Care ar putea fi consecintele? Pamantul ar fi bombardat de o ploaie de comete catastrofica, afirma astronomii.

Ce ne dezvaluie eclipsele de Soare?

In sistemul nostru solar exista cel putin 60 de luni. Ele orbiteaza in jurul a sapte dintre cele noua planete ale sistemului nostru solar. Se pare insa ca Pamantul este singura planeta din sistemul solar care are parte de spectacolul oferit de eclipsele totale. De ce? In momentul in care Luna se interpune intre Soare si Pamant se produce o eclipsa. Pentru a avea loc o suprapunere perfecta, marimea aparenta a Soarelui trebuie sa fie aproape egala cu marimea aparenta a Lunii, astfel incat Luna sa acopere in totalitate Soarele. Si exact asa se intampla! Desi, in realitate, Soarele este de 400 de ori mai mare in diametru decat Luna, el este, totodata, de aproape 400 de ori mai departe de Pamant decat de Luna.

Insa distanta de la Pamant la Soare - si, ca atare, marimea aparenta a Soarelui - este mai mult decat simplu factor ce contribuie la formarea unei eclipse totale. Ea este o conditie vitala a existentei vieii pe Pamant. "Daca ne-am afla doar putin mai aproape sau putin mai departe de Soare", spune Gonzalez, "Pamantul ar fi prea fierbinte sau prea rece si, prin urmare, nelocuibil". Mai mult decat atat, luna neobisnuit de mare a Pamantului are si ea rol important in sustinerea vietii pe Pamant; atractia ei gravitationala nu permite ca Pamantul sa oscileze prea mult in timp ce-si efectueaza rotatia in jurul axei. Aceasta ar cauza schimbari catastrofice ale climei. Asadar, pentru ca pe Pamant sa existe viata, este nevoie de combinatia perfecta a unor factori cum ar fi: distanta potrivita de la Soare la Pamant si o luna de dimensiuni corespunzatoare, iar aceasta pe langa toate celelalte caracteristici ale Soarelui. Este posibil ca toate acestea sa existe din pura coincidenta?

O simpla coincidenta?

Sa presupunem ca va duceti automobilul la un mecanic experimentat si priceput ca sa vi-l puna la punct. El isi termina sarcina cu sarguinta, dupa care observati ca totul este in ordine. Cum credeti ca va reactiona daca, mai tarziu, sustineti sus si tare ca, reglejul fin al automobilului este rezultatul purei intamplari?

Aceeasi intrebare se poate pune foarte bine si cu privire la natura unica a Soarelui. Unii oameni de stiinta ar dori sa ne faca sa credem ca Soarele, orbita lui, distanta la care se afla de Pamant si celelalte caracteristici ale sale sunt pur si simplu rezultatul unei fericite coincidente. Are vreun sens acest rationament? Credeti ca este o concluzie logica?

Asa cum un motor de automobil reglat cu multa precizie ne spune ceva despre experienta si iscusinta mecanicului, tot asa si Soarele, impreuna cu celelalte corpuri ceresti, ne spun ceva. Proprietatile unice ale Soarelui, datorita carora este posibila existenta vietii pe Pamant, ne transmit un mesaj clar ca aceasta stea este opera unui Proiectant si Creator inteligent si puternic. Iata ce afirma apostolul Pavel: "Calitatile sale invizibile, da, puterea sa eterna si dumnezeirea sa, se vad clar de la crearea lumii, deoarece sunt percepute prin lucrurile facute".-Romani 1:20.


Articol extras din revista TREZITI-VA! din 22 martie 2001 publicata de Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.

www.watchtower.org
home | referate | programe | lumea in obiectiv | comentarii