Nestemate vii in

LUMEA INSECTELOR

 

Coronamentul padurilor tropicale ascunde mii de nestemate vii. Unele sclipesc asemenea aurului si argintului, altele stralucesc ca niste smaralde, rubine sau safire. Aceste nestemate ale padurii, majoritatea ascunse privirii omului, sunt, de fapt, gandacii.

Ce va vine in minte cand va ganditi la gandaci? Niste ganganii negre, hidoase, ce misuna pe pamant? In realitate, gandacii se numara printre cele mai numeroase si mai pline de culoare categorii de vietati de pe pamant. Potrivit cu The Guinness Book of Animal Records, cele aproximativ 400.000 de specii identificate ale ordinului Coleoptera - cu alte cuvinte, gandacii - reprezinta circa o treime din speciile de animale cunoscute. Asadar, in caz ca v-ati dori vreodata sa descoperiti voi insiva o noua specie de animale, ati putea incepe cu observarea gandacilor. Entomologul dr. Terry Erwin estimeaza ca ar mai putea exista milioane de specii de gandaci necunoscute cercetatorilor. Surprinzator este ca el a descoperit circa 1200 de specii de gandaci in doar 19 copaci mari din padurea tropicala.

O diversitate uluitoare

Gandindu-ne la numarul speciilor de gandaci, nu ne mira diversitatea de forme si marimi. Unii sunt "atat de mari, incat primii colectionari ii faceau sa cada la pamant tragand cu o pusca incarcata cu nisip", se spune in revista National Geographic. Altii sunt "atat de mici, incat “pot calatori pe gratis” pe mandibula albinelor. Exista si gandaci care se strecoara in muzee ca sa se infrupte cu gandacii din insectare", se mai spune in revista.

Gandacii-frunzelor

Unii gandaci, desi frumosi, pot fi o pacoste pentru om. Gandacii-frunzelor (fam.Chrysomelidae), de exemplu, devoreaza frunzele, tulpinile si radacinile a numeroase plante, inclusiv a plantelor de cultura. Desi exista aproximativ 25000 de specii de gandaci ai frunzelor, probabil ca singurul gandac care le vine in minte multor agricultori este gandcul de Colorado. Locuitorii Americii de Nord au observat pentru prima oara in 1859 ca acest gandac este o amenitare pentru culturile de cartofi. Pe la inceputul secolului XX-lea, gandacul a invadat culturile de cartofi din Europa, iar in prezent e o amenintare si pentru cele din Asia. Deoarece are capacitatea de a dezvolta rezistanta la insecticide, gandacul de Colorado s-a dovedit un dusman de temut. Pentru a tine sub control acesti dusmani voraci, astazi se folosesc metode agricule, biologice si chimice.

Colectiile de gandaci pot fi foarte scumpe. Daca au o culoare deosebita si daca sunt exemplare rare, valoarea gandacilor creste. Scarabeii, de pilda, sunt invesmantati in toate nuantele de verde si rosu, precum si in auriu si argintiu. Un scarabeu de un rosu aprins ar putea fi vandut cu 170 de euro, in timp ce un scarabeu cu frumoase reflexe aurii poate valora de doua ori mai mult.

Unii gandaci cu coarne mari (Longicornia sau Cerambycidae), numiti astfel din cauza antenelor foarte lungi, sunt impodobiti cu impresionante modele colorate. Alti gandaci sclipesc asemenea unui micut mozaic irizat. Nuantele vii de verde si albastru ale "costumului" lor rivalizeaza cu coloritul penajului pasarilor colibri. Dar nu numai culorile ii fac valorosi. Recicland materia vegetala moarta si balegarul, gandacii joaca un rol important si in mentinerea sanatatii ecosistemelor.

Bijuterii din insecte

Nu doar colectionarii apreciaza insectele-bijuterii. In America, unele femei isi fac coliere din aripile anterioare chitinoase si colorate ale gandacilor. In anumite zone din Mexic, pe unii gandaci-giuvaier (fam.Buprestidae) - care poarta pe buna dreptate acest nume - se lipesc bucatele de sticla colorata si margele. Insectele devin astfel brose vii si sunt prinse cu un lantisor scurt de haina posesorului.

Fie ca preferati sa priviti gandacii de la distanta, fie ca va place sa-i examinati de aproape, aceste nestemate vii sunt o uluitoare marturie a fascinantei frumuseti si complexitati a vietatilor de pe pamant!

Campioni in lumea insectelor

•Gandacii detin recordul la longevitate in lumea insectelor. Desi majoritatea insectelor traiesc mai putin de un an, unii gandaci-giuvaier traiesc mai bine de 30 de ani. Exista dovezi ca unul dintre ei chiar a atins varsta de 47 de ani. Acesti gandaci "isi depun ouale sub coaja unui copac", se explica in The Guinness Book of Animal Records. "Daca acel copac este taiat, unele larve raman totusi in viata, fiind transportate odata cu lemnul in diferite zone ale lumii. Cum unor specii le trebuie multi ani ca sa ajunga la maturitate, n-ar fi exclus ca gandacii sa-si faca aparitia chiar din mobila".

•Gandacii Goliat, care traiesc in Africa tropicala, sunt campioni la greutate in lumea insectelor. Unii masculi pot cantarii si 100 de grame, cu alte cuvinte, de trei ori mai mult decat soarecele de casa.

•Locul intai pentru cel mai puternic halterofil din lumea animalelor (raportat la marime) il ocupa gandacul-rinocer, din genul Dynastes. Aceasta creatura puternica poate duce greutati de 850 de ori mai mare decat greutatea ei.


Bibliografie: Revista Treziti-va 22 Septembrie 2004

www.watchtower.org