In cautarea
D E L F I N I L O R
din Noua Zeelanda


"E singurul animal care indrageste omul fara sa astepte ceva de la el", a spus scriitorul grec Plutarh. La cine se referea el? La delfin, un mamifer inrudit cu balena.

DELFINUL COMUN

Potrivit cu The World Book Enciclopedia, "multi oameni de stiinta considera ca delfinii se numara printre cele mai inteligente animale, alaturi de cimpanzei si caini". Insa, asa cum a remarcat Plutarh, delfinii nu se apropie de om doar pentru a primi ceva de mancare. Dimpotriva, se pare ca multor delfini pur si simplu le place sa fie in preajma noastra.Desi na-r avea nevoie de om, delfinul e curiosi e posibil ca lui sa-i priveasca giumbuslucurilenoastre lafel de mult cum ne place si noua pe a le lui, se arata in cartea Mysteriesof the Deep. Dintre cele 32 de specii de delfini marini, patru traiesc in apele din apropierea coastelor Noii Zeelande. Acestea sunt:delfinul comun (Delphinus delphis), delfinul mare saritor (Tursiops truncatus), delfinul cenusiu (Lagenorhznchus obsurus) si cel mai mic delfin din lume delfinul lui Hector (Cephalorhzncus hectori).

In Bay of Island, un golf unde apele scalda o incantatoare coasta a Noii Zeelande, se pot intalni o multime de delfini. In afara de delfinii comuni si delfinii mari saritori se pot vedea si delfini ucigasi si delfini-pilot. Pentru a localiza un delfin trebuie sa te uiti dupa apa pe care o sufla prin orificiul de deasupra capului, fie dupa inotatoarea lor dorsala.

Cum se creste un pui

Delfinii nu sunt pesti, ci mamifere. Prin urmare puiul de delfin se hraneste cu laptele produs de mama sa. In cei trei ani cat îi alapteaza, mama isi invata puiul tot ce trebuie sa stie ca sa supravietuiasca. De exemplu, ea il invata cum sa-si foloseasca ecolocatia, adica sonarul, inclusiv "semnatura" caracteristicacu care se inchieie fiecare "fraza". Il invata sa pescuiasca, sa se imperecheze si sa traiasca in grup.

Puiul de delfin se naste cu coada inainte, el fiind indoit in doua in interiorul mamei sale.Pe puii noi-nascuti se pot vedea niste linii transversale ca semn ca au stat indoiti in uterul mamei lor.Puiul suge in timp ce mama inoata, ramanandlanga mama lui, el profita si de efectele hidronamicii.

Pescuitul si joaca

Delfinii se hranesc in special cu calmari, pesti si crustacee. Mama lasa impresia ca ameteste un pestisor cu sonarul ei, iar puiul incearca parca sa-l prindalovind-ul cu coada. Se pare ca puiul mai are nevoie de cateva lecti. Acesta a fost doar un exemplu de pescuit al delfinilor.

Delfinii isi petrec o mare parte din zi cu ceilalti delfini, jucandu-se impreuna. Algele de mare sunt jucariile favorite ale delfinilor. Ei le aduna pe inotatoare sau pe bot si se joaca asa ore in sir. Cand un delfin se satura sa se mai joace cu ele, vine altul, le aduna si cotinua joaca.

"Imagini sonore"

Ca sa "vada" bine tot ce e in jurul lor in apa, delfinii folosesc ecolocatia, adica sonarul, care functioneaza la o frecventa similara cu cea a unui ecograf. Delfinii scot niste pocnituri, iar "imaginile pe care le primesc Ii ajuta" sa localizeze hrana si alte lucruri ce prezinta interes pentru ei-inclusiv noi, oameni. Delfinii comunica intre ei prin fluieraturi de tonalitate inalta, transmite la frecvente de 10 ori mai mari si de 4,5 ori mai rapide decat in vorbirea umana. In loc sa foloseasca ceea ce noi numim un limbaj, delfinii par sa creeze "imagini sonore".

Cu siguranta, sunt multe de invatat de la delfini! Poate ca intr-o zi vom intelege pe deplin cum gandesc si ce gandesc despre noi.





Extras din revista "Treziti-va" din 8 Ianuarie 2002, publicata de Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.

www.watchtower.org