Balenele cenusii


"Cand te apropii de o balena cenusie adormita te impresioneaza in special marimea ei. Prezenta ei fizica te copleseste. Din cand in cand ii auzi respiratia care, care, probabil, creeaza jeturile de apa. In astfel de momente, realizezi ca te afli in fata unei creaturi ce depaseste intelegerea omeneasca, in fata unei vietati misterioase cu un corp uluitor, asemenea unui cilindru de culoare neagra."
- Jacques Yves Cousteau, explorator marin -



Cuvintele de mai sus descriu bine ce am simtit cand barcuta noastra cu motor s-a apropiat de balenele cenusii din apele stralucitoare ale Golfului Magdalena, Baja California (Mexic).

Ne doream de mult timp sa vedem creaturile acestea impresionante, care migreaza in fiecare an in lagunele din Baja pentru a se imperechea si pentru a da nastere la pui. Ghidul a oprit motorul si, vaslind in liniste, s-a apropiat de ele.

Priveam ritualul lor de imperechere : cum se rotesc, cum fac sa tasneasca jeturi de vapori de apa si cum se scufunda pe neasteptate, etalandu-si cozile. Unele "spionau" - ridicandu-si capetele deasupra apei si scrutand inprejurimile. Ghidul ne-a mai spus ca, desi regulamentul nu ne permite sa fim la o distanta mai mica de 30 m de balene, balenele-mama si puii lor, fiind curiosi, vin destul de des pe langa barcile noastre si se lasa mangaiati!

Aceasta intalnire ne-a indemnat sa facem ceva cercetari. Asa am aflat ca in secolul al XIX-lea, vanatorii lacomi aproape ca au distrus populatia de balene din estul Pacificului. Dupa un timp, cererea de ulei si de oase de balena a scazut, iar numarul de balene a crescut din nou. Apoi, pe la inceputul secolului al XX-lea, cand barcile au devenit "fabrici plutitoare" unde vanatorii puteau prelucra carnea de balena, vanatoarea de balene a luat din nou avant. Balenele cenusii din estul Pacificului au fost inca o data pe punctul de a disparea.

in 1947, Comisia Internationala de Vanatoare a balenelor a decis protejarea totala a balenelor cenusii. In ultimii ani, guvernul mexican chiar a infiintat rezervatii pentru balene, precum si Vizacino Biosphere Reserphe. Acum exista 26.000 de balene cenusii; deci nu mai sunt pe cale de disparitie.

In timpul verii, balenele cenusii gasesc hrana in nordul indepartat, in marile Bering si Chukchi. Aici, balenele se indoapa cu crustacee mici, acumuland grasimea atat de necesara pentru calatoria de 16000 km spre sud, catre lagunele Baja si inapoi. Inotand cu o viteza de circa 5-10 km/h, balenelor le trebuie intre doua si trei luni pentru a ajunge la destinatie. Ele pierd mult din greutate in timpul migratiei si in lunile petrecute in Baja California, deoarece traiesc aproape in totalitate din propriile rezerve de grasime.

Femelele gestante ajung primele in lagune. Acolo dau nastere la pui in liniste; puii ies cu coada si trebuie impinsi cat mai repede la suprafata ca sa poata respira. Nasterea este asistata de doua femele, numite matuse, care au rol de moase. Perioada de gestatie este de 12-13 luni, deci, la doi sau la trei ani se naste un pui. Imaginati-va ce ar insemna sa se nasca un pui de 680 kg si de 5 m lungime!

Puii sunt alaptati circa opt luni, laptele continand 53% grasime - de zece ori mai gras decat laptele de vaca! Balenele stau in lagune doua, trei luni, din ianuarie pana la jumatatea lui martie, timp in care pot si puii sa depuna un strat gros de grasime care ii va sustine in calatoria lor in spre tinuturile nordice si le va tine de cald in apele reci ale Oceanului Inghetat.

Toate aceste lucruri despre Balena Cenusie ne-au fascinat si s-au adaugat la experienta de neuitat de a vedea cu achii nostri balene in habitatul lor natural. Aceste creaturi ne indeamna sa reflectam la cuvintele Bibliei din Psalmul capitolul 148, versetul 7 : "Laudati pe Iehova de pe pamant, voi, balauri de mare si adancuri toate".






Informatiile sunt luate din revista TREZITI-VA, editata de Watchtower Bible and Tract Society of New York.

www.watchtower.org