CONCORDE
INTRA IN ISTORIA AVIATIEI


DUPA 27 DE ANI DE SERVICIU, Concorde, "singurul avion supersonic iese la pensie". Mentionand ca motive cresterea costurilor si micsorarea cererii, in octombrie 2003 British Airways scoate din serviciu ultimul aparat Concorde de zboruri comerciale din cele 7 pe care le avea in dotare. Cinci luni mai devreme, Air France, Cealalta companie aeriana ce detinea avionul Concorde cu aripa delta care ii este specifica, opreste definitiv exploatarea celor cinci aparate de care dispunea.

Asa s-a incheiat un nou capitol din istoria aviatiei, deschis in 1962, cand ingineri britanici si francezi si-au unit fortele in a creea un avion supersonic pentru distante mari. Zborurile inaugurale ale prototipurilor au avut loc in 1969, iar in Ianuarie 1976 transportul supersonic de pasageri a devenit o realitate odata cu zborurile spre Bahrian si Rio de Janerio.

Desi din punct de vedere tehnologic Concordie a fost un succes, din punct de vedere comercial a fost un esec. Criza petrolului din anii `70 a fost dificil de depasit, deoarece avionul "inghitea" peste 25000 de litri de combustibil pe ora, ceea ce inseamna ce trei ori mai mult raportat la un pasager decat in cazul navelor obisnuite. De asemenea, Concorde avea neajunsurile lui: distanta de zbor nu putea depasi 7000 de kilometri si avea o capacitate de doar 100 de locuri. Prin urmare, nu era deloc profitabil pentru companiile europene. Un alt obstacol in extinderea flotei Concorde l-a constituit ostilitatea cucare a fost intampinata la inceput folosirea avioanelor Concorde in Statele Unite, chipurile, pentru ca erau prea zgomotoase.

Un alt impediment a fost pretul. Biletele costau cateva mii de dolari. Putini pasageri isi permiteau sa calatoreasca cu Concorde. Cu un menu de delicatese, precum sampania, foie gras-ul si caviarul, "calatoria intr-un Concorde era cea mai frumoasa experienta pe cre o putea avea cineva", a afirmat un om de afaceri. "Ti se oferea cel mai pretios lucru: timpul. E adevarat, nu era cel mai frumos zbor; totusi senzatia era fantastica"

Mai rapid decat soarele?

Pe parcursul carierei lor, aeronavele Concorde au transportat aproape patru milioane de pasageri - un numar nu prea mare, avand in vedere ca intreaga flota de Boeing 747 din lume transporta tot atatia oameni in numai cateva saptamani. Dar ce anume a facut din Concorde un aparat cu totul special?

Sa ne gandim: avionul Concorde avea o viteza de croaziera de 2150 de kilometri pe ora, de doua ori viteza sunetului, la o altitudine de 18000 de metri. Din cauza vitezei mari, si prin urmare, a caldurii generate de frictiune, aeronava, a carei lungime era de 62 de metri, pur si simplu se lungea in timpul zboruluoi cu 24 de centimetri. Un zbor obisnuit cu Concorde pe ruta Paris-New York dura numai 3 ore si 55 de minute, aproape jumatate din durata pe care o face o aeronava obisnuita. Zborul era atat de rapid, incat, datorita diferentei de fus orar, pasagerii observau ca au ajuns mai devreme decat ora la care plecasera din Paris!

Cariera aeronavelor Concorde a fost grav afectata de un singur accident fatal. La 25 iulie 2000, un aparat apartinand companiei Air France s-a prabusit la numai cateva minute de la decolare. Au murit 113 oameni, inclusiv 4 care se aflau la sol. Un an mai tarziu, dupa diverse modificari privind siguranta zborului, Concorde si-a reluat serviciul. Insa considerentele financiare si-au spus cuvantul.

Concorde, care nu a avut nici un rival, nici succesor, isi va petrece bina-meritata pensionare in muzeele de aviatie ale lumii. Iata ce a spus Jean-Cyrl Spinetta, presedintele companiei Air France: "Concorde nu va inveta niciodata sa zboare, deoarece va dainui in imaginatia oamenilor".



Extras din revista "Treziti-va", publicata de Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.

www.watchtower.org