AUTOMOBILUL 

             in trecut si in prezent  



Din cele mai vechi timpuri, omul a manifestat un interes deosebit fata de mijloacele de transport. La inceput, pentru a calatorii, el a depins de animale. Totusi, erau necesare modalitati mai eficiente de deplasare dintr-un loc in altul. Un element-cheie l-a constituit roata, datorita careia s-au putut constrii carute si calesti trase de cai. Cu toate acestea, inovatiile secolului al XIX-lea au revolutionat transportul intr-un mod inimaginabil pana la vremea aceea.

Motoare mai bune

In a doua jumatate a secolului al XIX-lea, un german pe nume Nikolaus August Otto a inventat un motor cu benzina in patru timpi, care in cele din urma a luat locul motoarelor cu aburi si al celor electrice. Carl Benz si Gottlieb Daimler din Germania au fost doi mari pioneri in constructia de automobile din Europa. In 1885, Benz a pus in functiune un triciclu antrenat de un motor monocilindric in doi timpi, care ajungea la 250 de rotatii pe minut. Daimler incerca sa creze motoare cu benzina in pozitie fixa inca din 1872. Dupa mai bine de un deceniu, impreuna cu Wilhelm Maybach, a realizat un motor cu combustie interna, de mare turatie, dotat cu un carburator care folosea drept combustibil benzina.

La scurt timp, Daimler si Maybach au construit un motor care ajungea la 900 de rotatii pe minut. Mai tarziu, au realizat al doilea motor pe care l-au montat pe o bicicleta, cu care au circulat pentru prima data la 10 noiembrie 1885. In 1926, firmele lui Daimler si Benz s-au unit si au incecut sa-si vanda produsele sub numele de Mercedes-Benz*. Este interesant ca cei doi producatori nu s-au intalnit niciodata.

In 1890, doi francezi, Emile Levassor si Rene Panhard, au produs in atelierul lor un vehicul cu patru roti prevazut cu un motor amplasat in centrul sasiului.In anulurmator, ei plasat motorul in partea din fata a vehiculului unde era protejat de praful si noroiul de pe strazile nepavate.

Automobilele devin mai accesibile un ford model t

Primele automobile erau foarte scumpe si, prin urmare, nu oricine isi putea permite sa-sicumpere unul. Insa situatia s-a schimbat in 1908, cand Henry Ford a inceput sa produca Modelul T cu ajutorul benzii rulante de asamblare, model care a ajuns sa fie numit tin lizzie. Aceasta masina a revolutionat industria automobilelor. Era ieftina, multifunctionala si usor de intretinut. Chiar si oamenii cu un venit modest isi puteau permite sa-si cumpere una.# Potrivit cartii Great Cars of thr 20th Century (Marile automobile ale secolului al XX-lea), Modelul T "a avut meritul de a fi pus America - si in final intrega lume - pe roate".

Acum, dupa aproape un secol, multi considera automobilul mai degraba o necesitate decat un lux. De fapt, potrivit unui studiu publicat in cotidianul londonez Independent, oamenii apeleaza uneori la masina pentru a parcurge chiar si distante mai mici de 500 de metri.

Progresul tehnologic a contribuit nu numai la marirea vitezei de circulare, ci si la sporirea sigurantei. Intr-adevar, in ultimii ani s-au inregistrat in mai mute tari o scadere a numarului de accidente mortale. Multi cumparatori au in vedere mai mult siguranta decat aspectul automobilului. De exenplu, datorita imbunatatirii zonelor de coliziune este posibil ca impactul sa fie absorbit in principal de anumite parti ale sasiului, structura mai rigida din jurul soferului si al pasagerilor actionand ca o cutie de protectie. Sistemul de autoblocare la franare (ABS) beetle permite un control mai eficient asupra autovehicului pe suprafate alunecoase. Centurile de siguranta prinse in trei locuri protejeaza pieptul si soldurile, iar air bag-urile impiedica vatamarea capului prin lovirea de volan sau de tabloul de bord in timpul unei coliziuni.

Bineinteles, nimic nu poate inlocuii un bun sofaj. "Nu are nici un sens sa producem automobile mai sigure daca nu conducem bine; nici chiar mai avansata tehnologie nu ne va salva daca incalcam anumite legi ale fizici", se afirma in El Economista, din Ciudad de Mexico.

Unele autovehicule din prezent par de-a dreptul niste case pe roti. Multe sunt dotate cu CD-player, televizor si dispozitive de reglare a volumului si a temperaturii atat pentru locurile din fata, cat si pentru cele din spate. De asemenea, exista automobile dotate cu sisteme de pozitionare globala prin satelit, sistem ce le permite soferilor sa gaseasca drumul optim catre destinatie. Unele sisteme furnizeaza informatii actualizate privind probleme ce se ivesc pe drumuri. Bineinteles, pentru multi oameni faptul de a detine ultimul model de automobil prevazut cu cele mai moderne dispozitive si accesorii constituie un simbol al bunastarii, iar producatorii si agentiile de publicitate au profitat din plin de aceasta tendinta.

Asa cum am vazut, automobilul a cunoscut multe etape de dezvoltare de la aparitia sa cu peste un secol in urma. Folosit cu responsabilitate si potrivit normelor de siguranta, el poate fi un mijloc foarte util pentru calatoriile de afaceri sau de agrement.



* Emil Jellinek, un important investitor al lui Daimler, i-a sugerat acestuia sa-si denumeasca automobilele dupa numele ficei sale, Mercedes. Se temea ca numele german Daimler nu avea sa aiba mare trecere in Franta.
# Costul initial al Modelului T a fost de 850 de dolari americani, dar in 1924 un Ford nou se putea cumpara cu numai 260 de dolari. Modelul T s-a fabricat timp de 19 ani, perioada in care s-au produs peste 15 milioane de automobile.



Extras din revista "Treziti-va!", publicata de Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.

www.watchtower.org
home | referate | programe | lumea in obiectiv | comentarii