Agricultori in impas


Potrivit unei stiri, "revolutia verde, care a dat avant productiei agricole in cea mai mare parte a lumii, isi cere tributul: milioane de agricultori foarte saraci din Africa au ajuns si mai saraci", se afirma in revista New Scientist. Cum asa? Spre sfarsitul anilor '50 ai secolului trecut, s-au introdus in agricultura soiuri foarte productive de grau si de orez ca sa se preintampine foametea preconizata ca urmare a exploziei demografice mondiale. Totusi, folosirea acestor soiuri a dus la aparitia unui surplus de cereale, in urma caruia preturile au scazut. "Agricultorii care si-au permis sa cultive soiurile noi au compensat preturile noi cu productii mari, insa cei ce nu si-au permis acest lucru au inregistrat pierderi", precizeaza New Scientist. In plus, noile soiuri de cereale nu s-au adaptat conditiilor climatice ale continentului african, deoarece fusesera create pentru Asia si America Latina.

Animale exotice invadeaza Spania



"Peste 40 de specii de animale exotice din diverse zone ale globului au invadat Spania, sosind aici pe uscat, pe mare si pe calea aerului si facand ravagii in flora si fauna autohtona", anunta ziarul spaniol El Pais. Pe lista speciilor invadatoare se numara somnul european din Germania, o specie de alga verde din Marea Caraibilor, papagalul-calugar din Argentina si vizonul din America de Nord. Multe dintre ele au fost aduse in Spania pentru a fi vandute ca animale exotice de companie sau din alte motive comerciale. Unele au scapat de la stapanul lor, iar altora li s-a dat drumul deoarece devenisera o povara sau se dovedisera neprofitabile. "In afara ca si-au piedut habitatul, speciile invadatoare constitue acum principala cauza a scaderii numarului de specii autohtone", declara biologul Daniel Sol.

Atentie: soferi somnorosi!


"Oboseala sau somnolenta soferilor este o problema grava si larg raspandita in societatea de azi", se afirma intr-un raport dat publicitatii de Medical Journal of Australia (MJA). Potrivit cercetatorilor, "in urma studiilor efectuate s-a constatat ca peste 20% dintre accidentele rutiere s-au datorat somnolentei la volan". Iata ce se spune in raportul publicat in MJA: "Tipicele accidente in care soferul atipeste la volan au loc cand acesta este singur in masina si conduce cu mare viteza fie noaptea, fie in prima parte a dupe-amiezei (in perioada siestei). Ca si in alte accidente de circulatie, si in acestea sunt implicati de regula barbati sub 30 de ani". Cei ce sufera de apnee de somn, otuburare de somn des intalnita, sunt mai expusi riscului de a atipi la volan. In revista se spune ca "aproximativ 25% dintre barbatii de varsta medie" sufera de apnee de somn. Cei ce au acest sindrom s-ar putea sa nu-si dea seama cand sunt pe punctul de a atipi la volan.

Fluturii-monarh pe cale de disparitie

 

La 13 ianuarie 2002, asupra muntilor din Mexic s-a abatut o furtuna naprasnica. Fluturii-monarh iernau in pinii si brazii din zona. Temperaturile au scazut, iar umiditatea si frigul au cauzat moartea a aproximativ 500 de milioane de fluturi, care au cazut sub copaci formand gramezi de aproape un metru, "Din cauza vremii necrutatoare, intr-o singura zi au murit 70-80% din populatia de fluturi-monarh care urmau sa se intoarca in primavara in Statele Unite", se spune in editia internationala a ziarului The Miami Herald. Insa aceasta nu era singura amenintare. Desi guvernul mexican a infiintat Rezervatia Biosferei Fluturilor-Monarh, habitatul acestor insecte e distrus din cauza exploatarilor forestiere ilegale. Rezervatia a fost afectata pana in prezet in proportie de aproximativ 44%. Chiar daca aceste insecte rezistente reusesc sa faca fata unei migratii de 4000 kilometri, numai timpul ne va dezvalui daca vor putea supravietui pierderii treptate a locurilor lor de iernat.