Cand vrei sa arati bine

In statul australian New South Wales, "anual sunt diagnosticate 2850 de noi cazuri de cancer de piele, iar 340 de persoane mor din cauza acestei boli", precizeaza ziarul The Sydney Morning herald. In urma unui studiu efectuat de Victorian Cancer Coucil s-a obsarvat ca, 25% din populatia Australiei se expune la soare ca sa se bronzeze, ceea ce inseamna cu 10% mai mult fata de ultimii trei ani. In ziar se mai spune: "Cercetatorii au descoperit un lucru alarmant: peste 60% dintre adolescenti vroiau cu tot dinadinsul sa se bronzeze, iar o treime dintre persoanele intervievate au spus ca expunerea la soare le face sa se simta mai sanatoase". In supermarketuri, vanzarile de lotiuni de bronzat au crescut cu 18% in ultimul an, pe cand cele de filtre solare nu. Dr.Robin Marks de la Australasian College of Dermatology precizeaza ca unii oameni cred ca bronzatul treptat nu e periculos. Totusi, "specialistii in cancer de piele spun ca e o mare gresala sa credem ca expunerea la soare, chiar si bronzatul treptat fara a ne arde, nu prezinta nici un risc", se spunea in ziar. Dr.Marks avertizeaza: "Bronzul e ca o batatura: arata ca ceva nu e in regula".

Explicatii neintelese

"Pacientii uita pana la 80% din ceea ce le spune medicul cand sunt la spital, ia circa jumatate din ceea ce retin este incorect", se spune in buletinul stiintific Wissenschaft, care a dat publicitatii un studiu condus in cateva tari. Potrivit lui Roy Kessels, cercetator le Universitatea Utrcht din Olanda, principalele cauze ar fi varsta inaintata, ideile preconcepute, stresul si lipsa suportului vizual. Pentru a-si ajuta pacientii sa retina infomatiile esentiale, medicii sunt sfatuiti sa vorbeasca limpede si clar, sa mentioneze informatiile cele mai importante la inceput si sa foloseasca materiale vizuale, cum ar fi radiografiile.

Gandurile, sentimentele si sanatatea

S-ar putea ca gandurile noastre sa aiba o influenta mult mai mare asupra organismului nostru decat s-a crezut pana acum, semnaleaza un articol aparut in revista poloneza Wprost. Tot aici se spune: "Gandurile si sentimentele afecteaza toate organele vitale, precum si sistemele organismului uman: sistemul nervos, sistemul imunitar, sistemul hormonal, aparatul circulator si cel reproducator". Astfel, "oamenii care au o viata stresata se imbolnavesc de raceala si de gripa de doua ori mai des decat ceilalti", declara profesorul Marek Kowalczyk, de la Institutul Militar de Igiena si Epidermiologie din Varsovia. In ce priveste femeile deprimate, posibilitatea de a ramane insarcinate este cu 50% mai mica, adauga profesorul Kowalczyk. Revista Wprost mai prezicea ca nu cauzeaza cancerul, "poate insa accelera evolutia unui cancer latent". Si mania ar putea dauna sanatatii, intrucat se crede ca oamenii ostili si agresivi prezinta un risc mai mare de a dezvolta o boala coronariana, facandu-i mai vulnerabili la un infarct.

Rani cu ... fermoar


Inchiderea ranilor cu un fermoar medicinal da rezultate mai bune decat metoda conventionala, si anume suturarea, semnaleaza ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Bandajul chirurgical cu fermoar are o parte adeziva asemenea unui leucoplast obisnuit. Bandajul, cu cele doua randuri de dinti, se lipeste pe fiecare parte a ranii, dupa care se inchide la fel ca la fermoarul unui articol de imbracaminte. "In cadrul unui studiu condus de Clinica Universitara din Gottinger (Germania) s-au comparat doua grupuri de pacienti carora li s-au indepartat chirurgical carcinoame de piele. La ambele grupuri, tesutul de sub epiderma a fost cusut folosindu-se metoda obisnuita. Straturile de suprafata ale epidermei au fost insa inchise la un grup cu fermoar medicinal, iar la celalalt prin metoda conventionala, suturarea. Cei cu taieturi inchise cu fermoar au avut cicatrice mai mici, iar dizgratioasele cicatrice in forma de scara au ramas vizibile la mai putini pacienti.