Antibiotice pentru animale

De mult timp Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a avertizat asupra administrarii exagerate si inutile de antibiotice animalelor sanatoase de la ferma. Potrivit ziarului spaniol ABC, medicamentele au fost puse cu regularitate in hrana animalelor de la ferma, "pentru a le ingrasa rapid". Un studiu danez efectuat recent a aratat ca se poate obtine profit din cresterea animalelor si fara a se recurge la antibiotice. Cand crescatorii de animale au eliminat antibioticele din hrana acestora, productia de pasari a ramas aceeasi, iar costul productiei de carne de porc a crescut cu doar 1%. OMS a laudat initiativa danezilor si a incurajat si alte tari sa i-a astfel de masuri. Ele "se vor dovedi benefice si sanatatii populatiei", se precizeaza in ziar.

 

Sapunul salveaza vieti


Potrivit profesorului Val Curtis, de la Institutul de Igiena si Medicina Tropicala din Londra, milioane de vieti ar putea fi salvate anual daca oamenii s-ar spala pe maini cu sapun, deoarece astfel se evita contactarea unor boli diareice. La al III-lea Forum Mondial al Apei, tinut la Kyoto (Japonia), Val Curtis a numit agentii patogeni din excrementele umane "inamicul public numarul unu", se afirma in The Daily Yomiuri. Tot aici se spune ca "in unele comunitati, e ceva obisnuit ca o femeie sa se apuce de gatit fara sa se spele pe maini dupa ce si-a spalat copilul care tocmai si-a facut nevoile". Spalarea mainilor cu apa si sapun poate preveni raspandirea unor virusi si bacterii mortale. Si, potrivit lui Val Curtis, in tarile in curs de devzvoltare, "spalarea mainilor cu sapun - menita sa scada riscul aparitiei bolilor diareice - este de trei ori mai putin costisitoare decat masurile de imbunatatire a calitatii apei".

 

Sticle de apa contaminate?


Un studiu efectuat de Universitatea Calgary (Canada) a scos la iveala ca "in sticlele de apa refolosite, dar care n-au fost spalate, exista concentratii foarte ridicate de bacterii, periculoase [pentru sanatatea consumatorului]", se arata in revista Better Homes & Gardens. S-a constatat ca, in peste 13% din sticlele folosite de elevii de scoala primara, concentratia de bacterii depasea nivelul admis. Au fost gasite si diverse tipuri de bacterii din materiile fecale - probabil din cauza ca elevii nu prea obisnuiesc sa se spele pe maini. O cercetatoare recomanda ca sticlele sa fie spalate cu apa fierbinte si cu sapun in mod regulat si sa fie lasate sa se usuce foarte bine inainte de a fi umplute din nou cu apa.

 

 

 

Tinerii furiosi se pot imbolnavi de inima

"Cercetatorii au descoperit ca adolescentii si copiii foarte ostili fata de cei din jurul lor sunt de trei ori mai predispusi riscului de a dezvolta sidromul X metabolic - o afectiune periculoasa ce precede o boala de inima - decat tovarasii lor mai temperati", semnaleaza ziarul The Gazette din Montreal. Un grup de cercetatori americani si finlandezi au supus unor teste 134 de adolescenti si copii in ce priveste gradul de ospitalitate fata de altii si au constatat ca, in cazul tinerilor furiosi, probabilitatea de a dezvolta o boala cardiaca era cu 22% mai mare decat in cazul celor min putin maniosi. "Nu te trezesti dintr-o data la 50 de ani cu o boala de inima", spune dr. Kristen Salomon, care a colaborat la realizarea acestui studiu. "Bolile cardiovasculare incep din tinerete."