Lider mondial la fulgere


Analizand informatiile primite de la satelit, cercetatorii au descoperit ca "Brazilia detine recordul mondial in privinta frecventei cu care se produc fulgere", se prcizeaza in ziarul O Globo. In Brazilia, "la fiecare secunda se produc doua-trei fulgere, ceea ce inseamna un total de 70 de milioane de fulgare anual". Care este cauza? Padurile tropicale intinse si temperaturile foarte ridicate. Aceasta creeaza conditiile ideale producerii fercventa de futuni insotite de descarcari electrice. Pe langa faptul ca in Brazilia fulgarele secera anual circa 100 de vieti, ele cauzeaza pagube materiale estimate le 200 de milioane de dolari deoarece sunt distruse linii telefonice si electrice si sunt afectate fabrici si diferite cladiri. In Plus, contrar credintei populare ca "fulgerul nu loveste de doua ori in acelasi loc", "fulgerul poate lovi de trei, de cinci sau chiar de zece ori in acelasi loc", afirma savantul Osmar Pinto jr, de la Institutul National de Cercetari Spatiale.

 

Spionaj cu telefoane mobile


Telefoanele mobile prevazute cu camera foto pun in pericol confidentialitatea in afaceri, semnaleaza ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung. Camera foto a fost prevazuta ca simplu accesoriu in vederea promovarii vanzarilor. Insa fotografiile digitale facute cu aceasta noua generatie de telefoane celulare au o rezolutie foarte mare si devin o problema tot mai serioasa pentru cei care se ocupa cu securitatea marilor companii. Ele nu numai ca trec cu usurinta neobservate, dar, spre deosebire de aparatele foto obisnuite, permit trimiterea instantanee la distanta a unei fotografii, facand din ele instrumentul ideal pentru spionajul industrial. Din aceste motive, unele companii au interzis folosirea telefoanelor celulare cu camera foto in zonele de securitate, precum departamentele de creatie si locurile unde sunt testate produsele noi.

 

Un taur intr-un magazin de antichitati


V-ati gandi vreodata ce s-ar intampla daca un taur ar intra intr-un magazin de antichitati? BBC News arata ca un asemenea incident chiar a avut loc: un taur a scapat dintr-o casa de licitatii din Lancashire (Anglia) si a intrat intr-un magazin de antichitati. "Magazinul e plin de portelanuri antice si, dupa cum va puteti inchipui, cateva obiecte de pret au fost facute zob", se afirma intr-un ziar care a povestit intamplarea. Dupa ce a discutat cu proprietarul taurului si au luat in considerare riscurile pe care le-ar fi putut implica prinderea animalului, autoritatile au decis sa-l ucida. Politia a blocat accesul in magazin si a impuscat taurul.

 

Virtutile patrunjelului


Desi e folosit adesea la ornarea mancarurilor, patrunjelul e foarte bogat in vitamine si minerale, ne informeaza ziarul australian Sunday Telegraph. "Un bol de patrunjel contine mai mult beta-caroten (vitamina A) decat un morcov mare, aproape de doua ori mai multa vitamina C decat o portocala si mai mult calciu decat o cana cu lapte. La acelasi gramaj, patrunjelul contine mai mult fier decat ficateii si e foarte bogat in vitaminele B1 si B2." Din punct de vedere terapeutic, "patrunjelul este un diuretic puternic, ajutand organismului sa elimine excesul de lichide", precizeaza ziarul. Deasemenea, poate fi folosit in cazul anumitor afectiuni ale ficatului, splinei, stomacului si ale aparatului urinar. Consumat proaspat, patrunjelul "este unul dintre cele mai bune produse de improspatare a respiratiei, si in mod sigur cel mai ieftin". Totusi, articolul atentiona asupra faptului ca, "in unele situatii, cum e cazul femeilor insarcinate, ... poate fi periculos din cauza componentelor lui estrogenice".