Eruptie fara precedent in Sistemul Solar


Pe Io, o luna a lui Jupiter, a avut loc "cea mai mare eruptie vulcanica inregistrata in Sistemul nostru Solar", anunta Science News. "Enorma forta mareica pe care o exercita gravitatia lui Jupiter deformeaza neincetat scoarta lui Io, incalzind-o si generand o puternica activitate vulcanica. Pe aceasta luna a lui Jupiter se produc anual circa 12 eruptii mari." Potrivit articolului, "se pare ca materia aruncata in timpul acestei eruptii fara precedent acopera 1900 de kilometri patrati, o suprafata de o mie de ori mai mare decat zona afectata de eruptii vulcanului Etna din Italia, unul dintre cei mai activi vulcani ai Pamantului". Oamenii de stiinta au observat eruptia cu ajutorul lui Keck II, un telescop performant, situat pe Mauna Kea din Hawaii, el insusi un vulcan stins. Keck II a reusit sa surprinda eruptia datorita sistemului sau optic adaptabil, care "se regleaza suficient de repede pentru a reda claritatea imaginilor estompate din cauza turbulentelor din atmosfera Pamantului", se afirma in Science News.

 

In Spania dispar emisiunile TV pentru copii


"Emisiunile TV pentru copii de dupa-amiaza au disparut", semnaleaza cotidianul spaniol El Pais. Manuel Cereijo, purtator de cuvant al Televiziunii Nationale din Spania, a explicat ca, in prezent, "copiii nu reprezinta un public suficient de numeros pentru a justifica difuzarea unor programe speciale pentru ei la orele dupa-amiezii". Insa aceasta situatie ii ingrijoreaza pe specialisti, printre care se numare si d-na Lola Abello, directoare a Asociatiei spaniole a parintilor cu copii de varsta scolara. Ea a spus: "Copii se uita la tot ce li se pune in fata." In Spania, 1 din 3 copii are televizor in camera lui si, ca urmare, copiii cu varsta intre 4 si 12 ani nu mai vorbesc despre personaje din desene animate, ci despre staruri pop si emisiuni cu stiri picante, precizeaza ziarul. "E trist, pentru ca li sa furat copilaria", a declarat d-na Abello. "De la o varsta frageda, ei aud informatii pentru adulti".

 

Infractori cu par carunt


"In incercarea de a face fata numarului tot mai mare de pensionari care comit infractiuni, in Marea Britanie a fost modificata, pentru prima oara, o aripa a cladirii unui penitenciar care sa satisfaca necesitatile detinutilor in varsta", anunta ziarul londonez The Sunday Times. Unitatea, apartinand unui penitenciar din Portsmouth, e prevazuta cu scaune automate pentru urcatul scarilor, cu echipament de gimnastica adaptat varstei inaintate si dispune de personal calificat in acordarea asistentei medicale. Potrivit unor cercetari, mai mult de 100.000 de pensionari "au comis ori s-au gandit sa comita infractiuni" pentru a-si suplimenta pensia si ajutorul social. In Marea Britanie, unii s-au apucat de trafic de droguri, de furat din magazine, de contra banda cu tigari si cu bauturi alcoolice si chiar de jefuit banci. In 1990, in inchisori se aflau 355 de pensionari, dar in 2000, cifra a ajuns la 1138. Multi dintre ei nu au avut antecedente penale, insa "au fost supusi unor presiuni uriase pentru a-si pastra nivelul de viata", declara criminologul Bill Tupman. "Nu e vorba de pensionarii cei mai saraci, ci de cei din clasa de mijloc, care toata viata lor au fost persoane harnice si au respectat legea."

 

Latina, o limba inca vie


Chiar daca latina este considerata de multi o limba moarta, Vaticanul se straduieste sa o mentina vie si sa o actualizeze. De ce? Pentru ca desi limba folosita de Vatican este italiana, limba oficiala este latina, in care sunt redactate inca enciclicele si alte documente. Limba latina a inceput sa fie utilizata tot mai putin din anii '70, dupe ce s-a decretart ca Liturghia putea fi tinuta in limba locala. Atunci Papa VI a infiintat Fundatia Latina pentru a mentine vie aceasta limba. Primul pas a fost publicarea unui dictionar italian-latin in doua volume, toate exemplarele fiind vandute. De curand a fost scoasa de sub tipar o editie noua, intr-un singur volum, care costa 102 euro. Dictionarul contine circa 15000 de termeni latinesti moderni, precum "escariorum lavator" (masina de spalat vase). "In urmatorii doi, trei ani se asteapta" un nou volum, precizeaza The New York Times. Majoritatea termenilor care vor fi adaugati apartin "domeniului calculatoarelor si al informatiilor".