Antilopa saiga ar putea sa dispara

"In 1993, peste 1 milion de antilope saiga populau stepele Rusiei si ale Kazahstanului. In prezent, exista mai putin de 30000 de exemplare", anunta revista New Scintist. Acest animal a fost victima "unui braconaj de proportii epidemice", se spune in articol. "Biologii afirma ca e vorba de cea mai rapida si mai alarmanta scadere a populatiei unui mamifer mare inregistrate vreodata". Dar de ce aceasta amploare a braconajului? La inceputul anilor '90, ecologistii, ingrijorati de viitorul rinocerului aflat pe cale de disparitie, au incurajat folosirea cornului de antilopa saiga in locul celui de rinocer in medicina traditionala chinezeasca. Intrucat antilopa disparuse din China, turma din Asia au devenit tinta braconierilor. In cinci ani (1993-1998), numarul exemplarelor aproape s-a injumatatit, iar in 2002 populatia se redusese rapid cu circa 97%. In centrul Kazahstanului s-a inregistra o scadere de 99%. In aceasta zona n-au mai ramas decat 4000 de exemplare. Abigail Entwistl, zooloaga la Flora and Fauna International, a declarat: "Credem ca nu mai avem la dispozitie decat 2 ani ca sa salvam specia".

 

Antivenin de ou contra muscaturii de sarpe


"In India, oamenii de stiinta au descoperit ca din oul de gaina se pot extrage molecule care sunt folosite ca antidot pentru muscatura de sarpe", anunta ziarul The Times of India. Puilor de aproximativ 12 saptamani li se injecteaza "intramuscular - o doza de venin care nu e mortala", iar dupa 2-3 saptamani li se injecteaza o doza booster. La 21 de saptamani, gainile incep sa faca oua care contin antidot ce neutralizeraza veninul de sarpe. Cercetatorii spera ca antiveninul obtinut din ou sa-l inlocuieasca pe cel extras de la cai, "care sunt supusi unor teste dureroase cand este colectat antiveninul pentru muscatura de sarpe", precizeaza The Times. Oamenii de stiinta din Australia au folosit deja noua tehnologie in testele pe animale si au avut succes. Daca antiveninul din ou se dovedeste eficient si la om, el ar fi o adevarata binecuvantare pentru India, unde anual se inregistreaza 300000 de cazuri de muscatura de sarpe, 10% din ele fiind mortale.

Comertul legal cu fildes

In doar 10 ani (1979-1989), populatia de elefanti din Africa a scazut cu mai mult de jumatate. Un motiv a fost cererea crescanda de produse din fildes. Alt motiv a fost proliferarea armelor automate in randul braconierilor. Prin urmare, in 1989, Conventia internationala privind comertul cu animale salbatice si plante apartinand speciilor pe cale de disparitie (CITES), a impus interzicerea totala a comertului cu fildes. Recent insa, CITES a fost de acord ca Africa de Sud, Botswana si Namibia sa mai puna o sigura data in vanzare o cantitate de 60 tone de fildes, se arata in revista African Wildlife. Fildesul respectiv fusese confiscat de la braconieri sau provenea de la animale care au murit de o moarte naturala. Insa altor doua tari nu li s-a permis sa vanda fildesul deoarece "nu au prezentat suficiente garantii ca vor reusi sa impiedice traficul cu fildes", se spune in articol.