Sarlatanie cu...maimute


doua maimute

Unii evolutionisti au emis ipoteza ca un numar infinit de maimute care ar bate la un numar infinit de masini de scris ar scrie in cele din urma operele complete ale lui Shakespeare. Prin urmare, cercetatorii de la Universitatea Plymouth (Anglia) au lasat pe mana a sase maimute un computer timp de o luna. Animalele "nu au reusit sa alcatuiasca nici macar un cuvant", precizeaza ziarul The New York Times. Cele sase maimute de la Gradina Zoologica Paignton din sud-vestul Angliei "au umplut doar cinci pagini", in principal cu o mutime de s-uri. La sfarsitul documentului au scris cateva j-uri, l-uri, m-uri. Mai mult, maimutele au folosit tastatura ca toaleta.

 

Sistemul de incalzire dintr-un stup

Pentru a supravietui iernilor friguroase, albinele produc caldura "tremurand din tot corpul", se spune in ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung. Insa temperatura nu e constanta in tot corpul. Temperatura medie a corpului albinelor scade de la 30oC, in centrul stupului, la 12oC sau mai putin, spre marginea stupului. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Graz (Austria) au descoperit ca albinele din centrul stupului tremura mai mult decat cele de la margine. Procedand astfel, ele reduc din cantitatea de caldura care s-ar pierde in exterior, ceea ce inseamna ca pentru iarna au nevoie de mai putin "combustibil". Ramane totusi o intrebare fara raspuns: De unde stiu albinele din centrul stupului, unde e cald si bine, ca trebuie sa produca mai multa caldura decat cele de la margine?

Zborul fluturilor

"Ani la rand oamenii de stiinta au incercat sa inteleaga de ce fluturii zboara cu atata iscusinta la viteze mici - ei reusesc sa planeze, sa zboare inapoi sau lateral aparent fara nici un efort", se arata in ziarul londonez The Independent. In prezent, cercetatorii de la Universitatea Oxford cred ca au descoperit, in sfarsit, secretul insectei. Cu ajutorul unui tunel aerodinamic special proiectat si al firicelelor de fum, folosite pentru a arata curentul de aer, ei au studiat zborul fluturilor-amiral rosii (vanessa atalanta). In timp ce zburau din floare in floare prin tunelul aerodinamic, presarat cu flori artificiale, fluturii erau monitorizati cu ajutorul unor aparate de fotografiat digitale de mare viteza, care inregistrau miscarea aerului din jurul aripilor lor. Cercetatorii au descoperit ca "zborul fluturilor nu e o simpla hoinareala, ci rezultatul unui control desavarsit asupra diverselor procese din aerodinamica". Oamenii de stiinta spera sa foloseasca aceste informatii pentru a realiza un avion teleghidat cu o deschidere a aripilor de doar cativa centimetri. Dotate cu un aparat de fotografiat, aceste avioane vor putea fi folosite in spatii inchise ca observatori inaripati.