Cum isi gasesc mamicile-foca puii?


Cand o mama-foca se intoarce acasa dupa ce a stat saptamani in sir in mare ca sa se hraneasca, ea trebuie sa-si gaseasca puiul intr-o multime galagioasa de adulti si de pui de foca. Cum reusesc ei sa se intalneasca? Potrivit ziarului canadian The Vancouver Sun, "puii invata sa recunoasca vocea mamei lor in doar doua zile de la nastere, iar mamicile invata repede sa recunoasca strigatul puiului lor". Un studiu efectuat de Insula Amsterdam (Oceanul Indian), a dezvaluit ca "mamica si puiul se intalnesc in numai sapte minute de la sosirea mamei din prima ei calatorie in mare", se spune in ziar. "O mama isi alapteaza decat propiul pui, putand fi foarte agresiva cu alti pui de foca", precizeaza dr. Isabelle Charrier, care a efectuat acest studiu. "Asadar, e foarte important ca puiul sa-si recunoasca mama."

 

Furnici care produc erbicid


"Unele furnici cultiva ciuperci cu care se hranesc, dar produc si un erbicid penrtu a scapa de un parazit", anunta agentia de stiri Bloomberg. Furnicile din specia Atta colombica nu reusesc sa digere frunzele si resturile organice pe care le aduc in musuroi. Ele aduna vegetatia intrata in putrefactie si o depoziteaza in incaperi ce devin adevarate ciupercarii. Insa cultura de ciuperci este atacata de un microparazit, care le reduce , ba chiar le poate distruge rezerva de hrana. Ca sa-si apere ciupercile, furnicile lasa un tip de bacterie sa creasca pe corpul lor. "Cand nedoritul [parazit] apare, furnicile se freaca de el, depunand astfel bacteria pe parazit", precizeaza stirea.

 

 

Gandacii vin in ajutor


"Pe parcursul a 20 de ani, Beninul, aflat in vestul Africii, a economisit, prin meritul a doua speci de gandaci, 260 de milioane de dolari", se afirma in revista New Scientist. "Ambele specii au reusit sa rapuna o daunatoare planta acvatica [zambila-de-apa], care ucide pesti, impiedica inaintarea ambarctiunilor si modifica ecologia lacurilor." Potrivit stirii, "paturile plutitoare formate de planta isi dubleaza suprafata in mai putin de doua saptamani, desimea exagerata a frunzelor facand pescuitul si inaintarea cu barca imposibile". Planta extrage oxigenul din apa, ii mareste aciditatea si ii incetineste curgerea, favorizand astfel depunerea de aluviuni. In plasele ei se pot ascunde crocodili, un pericol pentru oamenii care vin sa ia apa. Salvatorii, doua specii de gandaci-cu-cioc care se hranesc doar cu zambila-de-apa, au reusit sa razbata acolo unde tehnologia a fost neputincioasa, iar substantele chimice nu au facut altceva decat sa polueze apa si sa distruga alte plante, precizeaza New Scientist.